Bingovarianter

Det finns mängder med olika varianter av bingo, vissa välkända, andra mer udda och inte så kända utanför ett visst land eller till och med stad. Svensk kobingo är till exempel inte så värst känt utanför norden. Kanske ska vi väl också erkänna att kobingo är en lite väl udda variant, och inte spelas så regelbundet. Men det finns förvånansvärt mycket som kan göras med vad som vid första anblick verkar vara ett väldigt begränsat spel. Här är några olika sätt att spela bingo på!

Klassisk bingo

Urtypen och alla bingovarianters urmoder. Du får en spelbricka med fem gånger fem nummer på. En bingoutropare drar sedan slumpmässiga siffror, och vinner gör den som först lyckas få fem siffror i rad. Detta kan ske antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Klassisk bingo är tveklöst ett enkelt spel som alla kan följa med i.

Mönsterbingo

Mönsterbingo spelas som klassisk bingo med en liten men viktig skillnad. I stället för fem i rad är målet att fylla i ett mönster som finns på bingobrickan.

Variantbingo

Variantbingo liknar klassisk bingo, men med utökad speltid och flera vinnare. Variantbingo finns i lite olika former men generellt får du en bricka med tre spelfält, alla bestående av fem gånger fem nummer. Skillnaden mot klassisk bingo är att spelet inte slutar när någon får bingo. I stället fortsätter spelet, och delvinster betalas ut för två, tre och fem rader. Dessa ska då sitta på samma bricka. Fem rader innebär också att du lyckats fylla hela brickan.